Ανακοίνωση της Διευθύντριας του Τμήματος Ανοσοποίησης, Εμβολίων και Βιολογικών Προϊόντων του ΠΟΥ, Kate O'Brien - Σεπτέμβριος 2023
Η Kate O'Brien, Διευθύντρια του Τμήματος Ανοσοποίησης, Εμβολίων και Βιολογικών Προϊόντων στον ΠΟΥ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για τον προηγούμενο μήνα.
Ο Σεπτέμβριος σηματοδότησε μια κομβική στιγμή στην επιδίωξη της υγείας για όλους.
Στην πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Στρατηγικής Συμβουλευτικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Ανοσοποίηση (SAGE), εκδόθηκαν συστάσεις για τρία νέα πρωτοποριακά εμβόλια για την καταπολέμηση της ελονοσίας, του δάγκειου πυρετού και της μηνιγγίτιδας.
Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη εξακολουθεί να διατρέχει κίνδυνο ελονοσίας. Μόνο το 2021, εκτιμάται ότι υπήρξαν 247 εκατομμύρια κρούσματα ελονοσίας, που οδήγησαν σε 619.000 θανάτους. Το 95% αυτών των κρουσμάτων και των θανάτων συνέβησαν στην Αφρική, με δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό των ζωών παιδιών κάτω των 5 ετών. Σε απάντηση, η SAGE και η Συμβουλευτική Ομάδα Πολιτικής για την Ελονοσία συνέστησαν το R21/Matrix-M, ένα εμβόλιο που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα ευάλωτα παιδιά από αυτή τη μολυσματική ασθένεια. Αυτό το ορόσημο ακολουθεί την έγκριση του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας, RTS, S, από τον ΠΟΥ πριν από δύο χρόνια και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο όραμά μας για έναν κόσμο χωρίς ελονοσία. Και τα δύο εμβόλια αποδεικνύονται ασφαλή και αποτελεσματικά στην πρόληψη της ελονοσίας στα παιδιά και, όταν εφαρμοστούν ευρέως, αναμένεται να έχουν υψηλό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία.
Η συνεδρίαση του SAGE συνέστησε επίσης ένα εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού με την ονομασία "Qdenga". Προσαρμοσμένο για παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών που ζουν σε εστίες δάγκειου πυρετού, το εμβόλιο αυτό έχει τη δυνατότητα να θωρακίσει τη νεολαία από μια σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία. Μια τρίτη σύσταση αφορούσε το νέο εμβόλιο Men5CV κατά της μηνιγγίτιδας και για όλες τις χώρες της αφρικανικής ζώνης μηνιγγίτιδας να εισάγουν το νέο πενταδύναμο συζευγμένο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου που στοχεύει στις οροομάδες A, C, Y, W και X (Men5CV) στα προγράμματα εμβολιασμού ρουτίνας τους σε πρόγραμμα μιας δόσης στην ηλικία των 9 έως 18 μηνών.
Η συνάντηση εξέδωσε επίσης σύσταση σχετικά με τον εμβολιασμό COVID-19, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι μια εφάπαξ δόση είναι επαρκής για την πρωτογενή ανοσοποίηση, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν υποστεί τουλάχιστον μια προηγούμενη λοίμωξη.
Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - τρεις συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συγκάλεσε τρεις συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου, καθεμία από τις οποίες σημείωσε πρόοδο στην παγκόσμια προσπάθεια για την ενίσχυση του εμβολιασμού. Ο αγώνας κατά της φυματίωσης (φυματίωση) βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής με έμφαση στην προώθηση της επιστήμης, της χρηματοδότησης και της καινοτομίας, με αποκορύφωμα την επίσημη υιοθέτηση από τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών μιας πολιτικής δήλωσης απαράμιλλης φιλοδοξίας, με στόχο να χορηγηθεί σωτήρια θεραπεία σε 45 εκατομμύρια ανθρώπους μεταξύ 2023 και 2027. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ εγκαινίασε επίσημα το Συμβούλιο "Επιταχυντή Εμβολίων" κατά της φυματίωσης, το οποίο θα διευκολύνει την ανάπτυξη, αδειοδότηση και χρήση νέων εμβολίων κατά της φυματίωσης.
Η καθολική υγειονομική κάλυψη αναδείχθηκε επίσης σε κραυγή συσπείρωσης, αναζωπυρώνοντας τις συλλογικές προσπάθειες για τη διασφάλιση της ισότητας στην υγεία για όλους. Έθεσε τις βάσεις για ισχυρή δράση, βασιζόμενη στην πολιτική δήλωση του 2019.
Οι παγκόσμιες ανισότητες που αποκάλυψε η πανδημία COVID-19 ώθησαν στην ενίσχυση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης της πανδημίας. Προέκυψε μια πολιτική διακήρυξη, με στόχο τη συγκέντρωση εθνικής, περιφερειακής και διεθνούς υποστήριξης. Αυτό το ευρείας εμβέλειας έγγραφο δεσμεύτηκε να διασφαλίσει την έγκαιρη, βιώσιμη και ισότιμη πρόσβαση σε βασικά αγαθά που σχετίζονται με την πανδημία, όπως εμβόλια, διαγνωστικά και θεραπευτικά. Στον ΠΟΥ ανατέθηκε το κρίσιμο έργο της ενορχήστρωσης αυτής της προσπάθειας σε συντονισμό με βασικούς εταίρους.
Κοιτάζοντας μπροστά
Υποστηρίζουμε τις χώρες για την περαιτέρω εντατικοποίηση και εφαρμογή της επιχειρησιακής υλοποίησης του "Big Catch-Up" στα προγράμματα των χωρών. Ήδη 27 χώρες έχουν εκπονήσει σχέδια για δραστηριότητες που αφορούν την κάλυψη, την αποκατάσταση και την ενίσχυση της ανοσοποίησης και έχουμε τη δύναμη να κάνουμε μετασχηματιστικά βήματα προς το όραμα ισχυρών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης για ευάλωτους πληθυσμούς σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων εμβολιασμού για να βοηθήσουμε τις χώρες να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις στα συστήματα υγείας και το εργατικό δυναμικό και να ενσωματώσουν καλύτερα την ευρύτερη πρωτοβάθμια περίθαλψη και τις υπηρεσίες υγείας. Πρέπει να προσεγγίσουμε τη γενιά των παιδιών που έμειναν εκτεθειμένα σε ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Κοιτάζοντας μπροστά στη "Σύνοδο Κορυφής του Μέλλοντος" το 2024, πρέπει να δούμε μακροπρόθεσμα τον εμβολιασμό. Ως ακρογωνιαίος λίθος της καθολικής υγειονομικής κάλυψης (UHC), της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης (ΠΦΥ) και των ανθεκτικών συστημάτων υγείας, αποτελεί το κλειδί για τη διασφάλιση της μελλοντικής ετοιμότητας για πανδημίες. Μαζί, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, ενωμένοι στη δέσμευσή μας να προωθήσουμε την υγεία για όλους.
Τέλος, σας παρακαλούμε να γιορτάσετε μαζί μας την Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας σήμερα, 5 Οκτωβρίου, για να ευαισθητοποιήσετε τους πολίτες σχετικά με την ασθένεια και τον Παγκόσμιο Οδικό Χάρτη για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας έως το 2030, ο οποίος εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (ΠΣΥ) τον Νοέμβριο του 2020. Ο οδικός χάρτης καθορίζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική "Προς έναν κόσμο χωρίς μηνιγγίτιδα", με τρεις οραματικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης των επιδημιών βακτηριακής μηνιγγίτιδας. Ενώ ο οδικός χάρτης για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας αφορά όλες τις μηνιγγίτιδες ανεξάρτητα από την αιτία, εστιάζει κυρίως στις κύριες αιτίες της οξείας βακτηριακής μηνιγγίτιδας.
Ως εκ τούτου, τα εμβόλια έχουν κεντρικό ρόλο στην επιτυχία του. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα ήδη διαθέσιμα εμβόλια Haemophilus influenzae τύπου B (Hib), το συζευγμένο μηνιγγιτιδοκοκκικό Α (MenA) και το συζευγμένο πνευμονιόκοκκο (PCV), εμβόλια που βρίσκονται στο κατώφλι της ανάπτυξης με τη σύσταση του SAGE για το Men5CV, και εμβόλια που βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων κατά του στρεπτόκοκκου της ομάδας Β (GBS). Με συλλογική παγκόσμια δράση, μπορούμε να κάνουμε "έναν κόσμο χωρίς μηνιγγίτιδα" πραγματικότητα μέχρι το 2030. Παρακαλούμε ελάτε μαζί μας για να γιορτάσουμε και να αναλάβουμε δράση στο #DefeatMeningitis και την #WorldMeningitisDay!