Χάρης T. Πολίτης Δικηγόρος ΑΠ, ΣτΕ

Loading

+30 6948 784838 chpolitis@gmail.com
Greek English

Οικοδομώντας ένα κοινό ασφαλέστερο μέλλον: Ενημέρωση σχετικά με τις πρωτοβουλίες για την έγκαιρη και ισότιμη πρόσβαση σε ιατρικά αντίμετρα κατά των πανδημικών απειλών

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2023 ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ στη Γενική Συνέλευση 78 των Υπουργών του ΠΟΥ δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής. 
Τα τελευταία τρία χρόνια, ο COVID-19 έχει προκαλέσει σε όλους μας μεγάλη ταλαιπωρία και μας έχει διδάξει πολλά οδυνηρά μαθήματα. 

Οφείλουμε να διδαχθούμε από αυτά τα μαθήματα απέναντι σε εκείνους που χάσαμε και να μετατρέψουμε αυτό το μαρτύριο σε ουσιαστική και διαρκή αλλαγή. 

Το COVID-19 μπορεί να έχει τελειώσει ως έκτακτη ανάγκη για την παγκόσμια υγεία, αλλά η απειλή της εμφάνισης ενός άλλου παθογόνου με ακόμη πιο θανατηφόρο δυναμικό παραμένει. 

Η πανδημία ανέδειξε τα συλλογικά μας τρωτά σημεία και αποκάλυψε τεράστιες ανισότητες και κενά στην παγκόσμια άμυνα. 

Η ταχεία ανάπτυξη και έγκριση ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, δοκιμών και θεραπειών ήταν ένας θρίαμβος της επιστήμης, αλλά οι τρομακτικές ανισότητες στην πρόσβαση που είδαμε ήταν μια κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση. 

Τα κράτη μέλη του ΠΟΥ εργάζονται τώρα σκληρά για να διασφαλίσουν ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν, μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία για την πανδημία και τις τροποποιήσεις των Διεθνών Υγειονομικών Κανονισμών.

Η πολιτική δήλωση αυτής της εβδομάδας σχετικά με την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μια ακόμη ένδειξη της συλλογικής δέσμευσης των χωρών για την οικοδόμηση ενός ασφαλέστερου μέλλοντος.

Ωστόσο, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι διαπραγματεύσεις χρειάζονται χρόνο, ιδίως για θέματα τέτοιας παγκόσμιας σημασίας. 

Αλλά η επόμενη πανδημία ή το επόμενο μεγάλο ξέσπασμα ασθένειας δεν θα μας περιμένει. 

Ο κόσμος ήταν απροετοίμαστος για το COVID-19 και, όπως δείχνουν τα πράγματα, παραμένουμε απροετοίμαστοι - και αυτό το γνωρίζουμε όλοι. 

Έτσι, χωρίς να προκαταλάβουμε τις εν εξελίξει συζητήσεις - πρέπει να σεβαστούμε το INB και το IHR - πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή συστήματα έτσι ώστε αν μια έκτακτη ανάγκη για την παγκόσμια υγεία χτυπήσει, να είμαστε έτοιμοι. 

Με βάση την κληρονομιά του ACT Accelerator και του πλαισίου PIP, ο ΠΟΥ έχει προτείνει έναν προσωρινό μηχανισμό συντονισμού, ο οποίος θα συμβάλει στη βελτίωση του συντονισμού για την έγκαιρη, αποτελεσματική και δίκαιη πρόσβαση σε σωτήριες παρεμβάσεις. 

Συνεργαζόμαστε επίσης με τη διαδικασία της G7 υπό την ηγεσία της Ιαπωνίας, τη διαδικασία της G20 υπό την ηγεσία της Ινδίας και τη διαδικασία του Γιοχάνεσμπουργκ, υπό την ηγεσία της Νορβηγίας και της Νότιας Αφρικής, για να προωθήσουμε τη συνοχή και τη σύγκλιση μεταξύ αυτών των διαφόρων πρωτοβουλιών. 

Κατά την ανάπτυξη μιας συνεκτικής και αποτελεσματικής διαδικασίας για την ισότιμη πρόσβαση σε ιατρικά αντίμετρα, είναι κρίσιμο όλες οι χώρες να έχουν ισότιμη φωνή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον σας για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα και για τη δέσμευσή σας στην ισότητα. 

Προσβλέπω σε μια ανοιχτή και σθεναρή συζήτηση, καθώς συναντιόμαστε στην αναζήτηση κοινών λύσεων για μια παγκόσμια πρόκληση.